Office of Government Ethics

97 x9

Letter to a Former City Council Member
dated May 21, 1997

This is in reply to your letter of April 29, 1997, in which you
requested guidance concerning the interpretation of the post-
employment restrictions of 18 U.S.C. § 207. You served as a
member of the City Council of the District of Columbia
government until your last term ended. Now a partner in [a] law
firm you expect that the nature of your law practice will require
contacts with State and local governments in this area, as well as
with the government of the District of Columbia. You have posed
six questions concerning the potential applicability of section 207
in your situation.

According to section 1814.3 of the District Personnel
Manual, a copy of which was enclosed with your letter,
“[q]uestions regarding the application of 18 U.S.C. § 207, 5 C.F.R.
Part 737, or these [District of Columbia] regulations to specific
factual circumstances may be addressed to the ethics counselor
of the agency where the government employee is or was
employed, or to the D.C. Ethics Counselor.” You note that you
are, consistent with this provision, currently seeking guidance
from the District of Columbia Office of Campaign Finance. As
you appreciate, the U.S. Office of Government Ethics (OGE) is
charged with providing “overall direction of executive branch
policies related to preventing conflicts of interest on the part of
officers and employees of any executive agency ....” 5 U.S.C.
app., § 402(a). We do not provide advice to, or concerning,
current or former employees of the legislative or judicial
branches of the Federal Government or current or former
employees of the government of the District of Columbia, absent
unusual circumstances. While we do not believe your situation
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presents such circumstances, we have, nevertheless, reviewed
your correspondence and we offer a few comments which may
prove useful.

You correctly observe in your letter that the summary of the
post-employment restrictions of 18 U.S.C. § 207 published in
sections 1814 and 1815 of the District Personnel Manual is out-
of-date. These sections do not reflect the substantial revision of
the statute by the Ethics Reform Act of 1989, Pub. L. 101-194,
103 Stat. 1716, or the several other amendments to the statute
enacted thereafter. In addition, the citation to 5 C.F.R. part 737
is incorrect in that part 737 was transferred and redesignated as
5 C.F.R. part 2637 when OGE became a separate executive
branch agency on October 1, 1989. More significantly, however,
it is important to note that the regulatory guidance now
published at part 2637 relates to 18 U.S.C. § 207 as it was in
effect prior to January 1, 1991, and continues to apply to
individuals terminating Government service before that date.
Until OGE completes the new regulation at 5 C.F.R. part 2641
that will eventually reflect all amendments to section 207
enacted by the Ethics Reform Act of 1989 and thereafter, we
have advised that “[e]xcept where the underlying statutory
provision has changed, Part 2637 remains persuasive concerning
the interpretation of the newer version of 18 U.S.C. § 207.” OGE
Memorandum to Designated Agency Ethics Officials, General
Counsels, and Inspectors General (Nov. 5, 1992) (“November
1992 summary”).!

As a preliminary matter, we can confirm your understanding
that sections 207(a)(1) and 207(a)(2) are the only substantive
provisions of the current version of the statute which apply to
former employees of the District of Columbia government. In

! This memorandum forwarded the November 4, 1992

summary of 18 U.S.C. § 207 to which you referred in your letter.
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1991, we were asked by a District of Columbia ethics counselor
for our views concerning the applicability of section 207(c), as
amended by the Ethics Reform Act of 1989 and related technical
amendments, to individuals who terminate employment with the
government of the District of Columbia on or after January 1,
1991. We concluded, after consulting with the Department of
Justice, that Congress did not intend the “new” section 207(c) to
apply to former employees of the District of Columbia
government.

We noted in our response to the ethics counselor that the
Ethics Reform Act of 1989 and the related technical amendments
enacted in 1990 by Pub. L. 101-280 made both structural and
substantive changes to the statute. We reasoned that --

. . section 207(c) was revised by the technical
amendments to clarify its applicability to special
government [sic] employees and to add the
phrase ‘of the United States’ after ‘executive
branch.” These changes had the effect of adding
language to section 207(c) that had been
included in sections 207(a)(1) and (a)(2) as
originally enacted by the Ethics Reform Act.
Significantly, the technical amendments did not
add the phrase ‘or the District of Columbia’ to
section 207(c). Unlike sections 207(a)(1) and
(a)(2), therefore, the language of the current
version of section 207(c) makes no reference to
employees of the District of Columbia.

We found further support for our conclusion in the legislative
history surrounding enactment of the technical amendments.
Accordingly, we observed in our response that, in connection with
his remarks in support of the House Joint Resolution that made
the technical corrections to the Ethics Reform Act,
Representative Fazio placed in the record a “detailed
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explanation” of the resolution. That summary explained that the
resolution would make “several technical corrections to the
Ethics Reform Act of 1989 . . . to restore the references to District
of Columbia employees that had been omitted.” H.J. Res. 553,
101st Cong., 2d Sess., 136 Cong. Rec. H1641, H1646 (daily ed.
Apr. 24, 1990). It was our opinion that these comments
supported the conclusion that Congress specifically reviewed the
Ethics Reform Act with a view toward clarifying the applicability
of section 207 to various groups of employees. While the phrase
“or the District of Columbia” was added to 18 U.S.C. § 207 in
several places, it was not added to the language in section 207(c)
that specifies the individuals subject to that restriction.

Consistent with this analysis concerning the inapplicability
of section 207(c), it i1s also our view that the remaining
substantive restrictions of section 207 do not apply to former
employees of the District of Columbia government.
Section 207(d) applies only to former high-level officials in the
Federal executive branch as specified in section 207(d)(1),
including the Vice President of the United States and members
of the Cabinet. And, while we do not purport to interpret section
207(e) which applies to former Members of Congress and
legislative staff, it is apparent that mention of District of
Columbia employees is also omitted from that provision. Finally,
section 207(f) does not apply to former employees of the District
of Columbia since that restriction applies to “[a]ny person who is
subject to the restrictions contained in subsection (c), (d), or (e)”
of section 207.

Although not asking for our views on the point, you also
suggest in your letter that it could be argued that Congress did
not intend for sections 207(a)(1) and 207(a)(2) to apply to the
City Council. Thus, you noted that “Congress has amended the
original Act on several occasions since the City Council was
established, including amendments in 1990 which dealt with
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other District of Columbia issues, and never chose to insert
language applying the law to the District’s legislature.”

In OGE Informal Advisory Letter 86 x 18, we responded to a
District of Columbia government employee who wrote to OGE
after enactment of the District of Columbia Self-Government and
Governmental Reorganization Act “questioning whether 18
U.S.C. § 207 applies to employees of the Council of the District of
Columbia, in view of the passage of the Act vesting legislative
power in the Council.” We concluded, after consulting with the
Department of Justice, that it did. We explained that --

[b]ly its terms, section 207 applies to any
individual who has been ‘an officer or employee
of the executive branch of the United States
Government, of any independent agency of the
United States, or of the District of Columbia . . .
> Thus, under the plain statutory language,
section 207 applies to all officers and employees
of the District of Columbia and not merely to
those in executive agencies.

Under the current statutory language as amended by the Ethics
Reform Act of 1989, sections 207(a)(1) and 207(a)(2) now apply
to “[alny person who is an officer or employee (including any
special Government employee) of the executive branch of the
United States (including any independent agency of the United

States), or of the District of Columbia . ...” Since, like the prior
versions of the permanent and two-year restrictions, these
sections apply to “an officer or employee . . . of the District of

Columbia,” the analysis in OGE 86 x 18 remains apposite.

The first of your six questions concerns the meaning of the
term “District of Columbia” for purposes of determining the scope
of sections 207(a)(1) and 207(a)(2). Thus, if one of these
restrictions 1is otherwise applicable, you ask if the
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representational bar extends to contacts with the City Council or
courts, as well as to contacts with the “Executive Branch
agencies of the District.” You note that, as applied to former
employees of the Federal executive branch, section 207(a)(1) has
been interpreted by OGE not to extend to communications or
appearances before the Congress. You suggest that --

it could be argued that if former Executive
Branch employees may make representations
before the Legislative Branch though prohibited
from doing so before the Executive Branch, then,
conversely, former Legislative Branch employees
may make representations before the Executive
Branch though prohibited from doing so before
the Legislative Branch.

Thus, assuming that the City Council is the District of
Columbia’s legislative branch, you would conclude that you are
not barred by section 207(a)(1) (or by section 207(a)(2)) from
representing others before [District of Columbia executive
agencies] on any matter. You find further support for your
conclusion from the fact that section 207(c) “allows former senior
federal employees to lobby other federal agencies where they did
not work.”

Although we have reviewed your suggested analysis with
interest, we believe that this question should be addressed, at
least initially, by the District of Columbia government. We
suspect that District of Columbia ethics counselors may have
resolved this issue in the past, especially in view of the
apparently plain language of section 207(a)(3)(B). As you noted
in your letter, section 207(a)(3)(B) states that, as applied to
former employees of the District of Columbia, sections 207(a)(1)
and 207(a)(2) apply to communications or appearances “before
any officer or employee of any department, agency, or court of the
District of Columbia.”
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Your second question concerns the effect of recusal from a
matter. Your letter cites guidance at 5 C.F.R. §§ 2637.201
and 2637.202. We agree, generally, with your conclusions that
self-disqualification from a matter does not remove the matter
from an employee’s official responsibility for purposes of
section 207(a)(2) and that self-disqualification ordinarily ensures
the absence of personal and substantial participation for
purposes of section 207(a)(1).

Your third question concerns the distinction between
“legislation of general applicability” and “legislation involving a
specific party” for purposes of sections 207(a)(1) and 207(a)(2).
We agree that both restrictions require that the representation
be made in connection with a particular matter involving a
“specific party or specific parties.” While we will not address
your specific example concerning legislation affecting the health
care professions and insurance, we briefly discussed this
distinction in OGE 86x18. In that advisory letter, we observed
that --

[a]s a practical matter, of course, the impact of
the prohibitions of sections 207(a) and (b)(1) on
former District of Columbia legislative branch
employees, including former Council employees,
varies according to the type of legislative
activity engaged in while with the Government,
and 1n many instances the impact may be
limited because of the requirement of particular
matters involving specific parties.? Although
special legislation affecting a selected class
rather than the public generally might amount
to a particular matter involving specific parties,
most legislation would not so qualify.

% The prior versions of sections 207(a)(1) and 207(a)(2) were,
in 1986, designated as sections 207(a) and 207(b)().
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Your fourth question concerns the significance of
compensation in relation to the applicability of section 207. You
cited guidance in our November 1992 summary stating that
section 207 prohibits individuals from engaging in certain
activities on behalf of persons or entities other than the United
States “whether or not done for compensation,” but does not bar
“self-representation.” This excerpt correctly indicates that the
receipt of compensation is not an element of any of the section
207 restrictions. You query, however, whether pro bono
representation of an organization can be considered self-
representation if the representation is undertaken as a member
or official of the organization and not as the organization’s
attorney.

Sections 207(a)(1) and 207(a)(2) can affect any former
employee to whom they are applicable, including former
employees who do not act as attorneys. A former employee
makes a communication on behalf of another person if, judging
by all the circumstances, he 1s engaging in the activity as a
formal or informal representative or advocate for the other
person. All relevant factors must be considered, such as the
relationship between the communication or appearance and any
related interest of the former employee’s new employer or other
organization with which he is affiliated. A former employee can
act on behalf of another even in the absence of a formal
employment relationship or other arrangement concerning
compensation. A former employee does not act on behalf of
another, however, merely because that other person may derive
a benefit as a consequence of the employee’s post-employment
activity.

Your fifth question concerns the permissibility of behind-the-
scenes advice to an employer, associate, or client regarding their
contacts with the District of Columbia government. You cite an
example at 5 C.F.R. § 2637.201(b)(6) stating that a former
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employee is not prohibited from preparing a paper for a private
sector employer describing the persons at her former agency who
should be contacted and suggesting what should be said to them
concerning a matter in dispute. While this example technically
relates to the pre-Ethics Reform Act version of the permanent
bar, its guidance concerning permissible in-house assistance is
equally relevant to the interpretation of the terms
“communication” and “appearance” in current sections 207(a)(1)
and 207(a)(2). See, e.g., OGE Memorandum to Designated
Agency Ethics Officials, General Counsels, and Inspectors
General (Nov. 5, 1992). And, although interpreting the prior
version of section 207(c), example 4 at section 2637.204(f) is also
germane:

Example 4: In connection with a new matter, a
former Senior Employee of the Federal Food and
Drug Administration, since retired to private law
practice, is asked to consult and assist in the
preparation of briefs to be filed with the
Administration on a new particular matter. He
may do so, but he should not sign briefs or other
communications or take any other action that
might constitute an appearance.

Your sixth question, in which you ask whether the District of
Columbia Financial Responsibility and Management Assistance
Authority is an “agency” of the District of Columbia for purposes

of section 207, is outside our purview.

We trust these comments will prove helpful. Should you
require additional assistance from OGE, please call [our Office].

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director
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